Verzadigd of onverzadigd... Vet is een no-go! Of...?
(Verzadigd) vet of niet?
Bij vet denken we al snel aan de no-go. Maar ons lichaam heeft wel degelijk vet nodig. Uiteraard wel in bepaalde mate. Een fles zonnebloemolie is natuurlijk niet gezond of elke dag naar de friet kraam.
Maar welke vetzuren heb je nou precies nodig?
Ook verzadigd vet is goed
Vetzuren waar verzadigd vet onder valt zijn een bron van energie welke zoals gezegd ons lichaam nodig hebben. Mensen willen al snel geen vet eten tijdens hun dieet. Dit is in zekere zin wel de manier om af te vallen maar een klein vetje heb je toch wel nodig. Dus je kan prima jouw kipfiletje bakken in een goeie eetlepel olijfolie. Vetten bevatten namelijk energie en vitamines als A, D en E.
Hoeveel verzadigd vet mag ik eten?
We hebben het nu over verzadigd vet aangezien dit in de volksmond als de grote duivel word gezien maar onverzadigd vet hebben we natuurlijk ook nog. Ook dit mag je prima eten. Uiteraard wederom in zekere mate. Een mens mag 20 tot 40 procent vet eten van de totale voeding om een gezonde levensstijl na te streven. Dit bestaat uit 10 tot 30 procent onverzadigd vet en 10 procent verzadigd vet.
Concluderend moet je dus niet je verzadigde vetten verbannen uit je dieet maar ze met mate ontwijken. Onverzadigde vetten zijn minder erg. We kennen allemaal de omega 6. Dit is ook een vet. Deze soort vet zit veel in vis. En we weten dat visjes gezond zijn natuurlijk! Er zijn zelfs capsules met deze vetsoort op de markt welke hart- en vaatziekten tegen gaan. Dus verban niet maar verminder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.