zaterdag 12 december 2015

Spieropbouw door bulken (1)

Bulken = spieren


Oorspong van bulken

Fitnessen. Sinds jaar en dag een begrip in ons kleine kikkerlandje. En zoals met alle processen ontwikkeld de fitness zich ook. Mensen leren steeds meer over fitnessen en trainen is voor veel mensen gebrand in het weekend schema. Nu bestaat er het begrip bulken. Maar wat is dat eigenlijk?

Menig sporter hebben een hetzelfde doel namelijk spiergroei. Meer massa. Breed worden. De sixpack. Allemaal dingen die menig sporter nastreeft. Soms ter vergeefs. Dat heeft misschien te maken met die 25 bier die je in het weekend alsnog achter het masker drukt maar dat in een latere blog. Terug naar het bulken. Zoals gezegd willen velen een strak lichaam met grote spieren. Stel je bent goed op weg maar merkt op dat het toch nog wel een tandje harder kan dan is daar bulken.

In jip en janneke taal is bulken louter het overeten ofwel meer eten dan je lichaam nodig heeft. Je zou denken dat je hier van dik word maar niks is minder waar. 

Hoe moet je bulken?

Zoals ik vertelde is bulken meer eten dan nodig. Je eet zo'n 10 tot 20 procent meer voeding dan nodig. In combinatie met een goed trainingsschema krijg je hierdoor een snellere spieropbouw. Die extra voeding bestaat natuurlijk niet uit patat en frikandellen maar uit extra calorieën  die je meestal uit extra koolhydraten haalt. Denk hierbij aan pasta en andere calorierijke producten. Door hard te trainen en goed je rust te pakken verkeerd je lichaam in anabole staat. Het lichaam merkt dat er meer dan genoeg voedingsstoffen aanwezig zijn om te groeien. Enig nadeel is dat het vetpercentage zal stijgen maar je word er wel sterker door. De verhoudingen van vet stijging en spier stijging liggen aan je P-ratio. Hoe hoger het vetpercentage is bij het bulken hoe meer het bulken zal bestaan uit gewichtstoename. Het is dus van belang te beginnen met bulken bij een zo laag mogelijk vet percentage. Dit laatste geeft ook weer waarom dikke mensen zo snel nog dikker worden. Hoe hoger het percentage vet hoe sneller het gaat.

Zie deel 2 in de volgende blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.